Normalde dizlerimizi günlük yaşantımızda farkında olmadan kullanırız. Bunun en önemli nedeni kemiklerimizin eklem yapan yüzylerini kaplayan sağlıklı kıkırdak dokularımızdır. İki sağlıklı kıkırdak dokusu birbiri üzerinde iki buz parçasının birbiri üzerinde kaymasından 3 kez daha kolay kayar. Sürtünme katsayılarının çok düşük olduğu sağlıklı eklemdeki kıkırdak dokuları maalesef kendilerini onarma yeteneğine sahip değildirler. Kıkırdak dokularında ortaya çıkan bir hasar veya dejenerasyon maalesef ilerleme eğilimindedir.

Kıkırdak dokusunun aşınması durumunda altındaki yüzeyi düzensiz olan kemik dokusunun çıkması ile karşı yüzeyin de kıkırdak dokusunun aşınması söz konusu olur. Durum daha da ilerlediğinde iki kemik yüzeyinin bir birine sürtmesiyle ortaya çıkan duruma artroz adı verilir. Dizde ortaya çıkan artroz durumuna gonartroz denir. Dizin iç, dış ve ön olmak üzere üç kompartmanı vardı. Artroz bir,iki veya üç kompartmanda olabilir.

Artrozu olan kişilerin hayatlarında önemli kısıtlanmalar olabilir. Kişiler özellikle hareketsizlik sonrası harekete başlarken önemli ölçüde ağrı hissederler. Hareket özgürlükleri ellerinden alınmış gibi olur.

Temel olarak üç artroz şekli vardır ve genellikle orta yaş sonrasında tercih edilen tedavi yöntemleri şunlardır.

Femur kemiğinde lokal kıkırdak doku kaybı ve menisküslerin % 50’sinden fazlasının korunmuş olması: Yüzey kaplama protezleri (artroplastileri)

Bir veya iki kompartmanda olan artroz: Parsiyel (kısmi) protezler (artroplastiler) (unikompartmantal artroplastiler)

İki veya üç kompartman artrozları: Total diz protezi (artroplastisi)

Her protez ameliyatında, protezin hacmi kadar kemik çıkartılması gerektiği düşünüldüğünde, dizdeki artrozun durumuna göre olabilecek en küçük protez tercih nedeni olmalıdır.

Yüzey kaplama protezinden sonra, kısmi (parsiyel) protez; kısmi (parsiyel) protezden sonra total protez uygulamak mümkündür.
Parsiyel protezler günümüzde robotik teknoloji ile yapılabilmektedir.

Knee replacement (arthroplasty) surgeries