Menisküs sorunlarının ve cerrahisinin anlaşılması için önce normal anatomiyi iyi bilmek gerekir.

Diz eklemi esas olarak 2 ana kemikten oluşur. Yukarıdan gelen kemiğin uç kısmı yuvarlak, aşağıdan gelen kemiğin üst kısmı plato şeklinde düzdür. Her iki kemiğin uçları güzel kaymaları için kıkırdak dokularıyla kaplıdır. Kıkırdak dokuları biz doğduğumuzda bize verilir ve ömür boyu bu kıkırdak dokusuyla idare etmemiz istenir. Çünkü kıkırdak dokusu bozulduğu zaman kendi kendini tamir edemez ve yenileyemez. Yuvarlak bir cismi düz bir cisme sürttüğünüz zaman, hem yuvarlak cisimde hem düz zeminde aşınma olur. Dizimizdeki kemiklerimiz de böyledir. Kemiklerimizin üzerini kaplayan kıkırdak dokuları aşınmasın diye 2 kemiği birbirine adapte eden, C şeklinde, iç ve dış olmak üzere 2’şer tane menisküs dokusu vardır. Menisküs dokuları kıkırdakımsı yapılar olup, onlar da kendi kendilerini tamir edemezler. 2 kemiğin adaptasyonunu sağlayan menisküs dokularının kesitleri üçgen şeklindedir ve kan damarları menisküslerin çevresinde bulunur. Menisküslerin orta kısmına kan damarı ulaşmaz, bu nedenle menisküslerin çevresine yakın olan kısımlarındaki yırtıkların iyileşme potansiyelleri vardır ancak dizin merkezine yakın olan taraftaki yırtıkların iyileşmeleri mümkün olmaz. Menisküslerimiz dizlerimizde 2 kemiğin arasında bulunan conta veya amörtisör gibi, kıymetli, önemli ve gerekli dokulardır.
Farkında olarak veya olmadan dizlerimizin zorlanmasıyla menisküslerimiz yırtılabilir. Menisküs yırtıkları çok çeşitlidir. Yırtıkların tipine göre tedavileri farklılık gösterir. Nadiren menisküs yırtıkları kendi kendilerine iyileşebilir. Ancak menisküs yırtıklarının tedavisi genellikle cerrahidir, ve cerrahi tedavileri artroskopik olarak yapılır.

Artroskopik cerrahide eğer yırtıklar kan damarlarının ulaşmadığı ortaya yakın kısımlardaysa, kaynamayacağı anlamına gelir ve yırtık parçanın çıkartılması gerekir. Eğer yırtıklar kan damarlarına yakın, bir başka deyişle menisküsün çevresine yakınsa ve düzgün yırtıklarsa tamir edilebilir. Tamir edilmiş bir menisküsün kaynama şansı yaklaşık 90%dır, kaynamadığı zaman bir başka ameliyat gerekir.

Menisküsün yırtık parçasının çıkartılmasıyla menisküsün tamir edilmesi arasında ameliyat sonrası dönem için önemli farklılıklar vardır. Menisküsün yırtık parçası çıkartıldığı zaman ertesi gün dizin üzerine basmak mümkün iken; tamir edilmesi durumunda bir süre uzun dizlik ve koltuk değneği kullanmak gerekir.

Menisküsleri dikiyoruz çünkü menisküsün yırtık parçası çıkartıldığı zaman 2 kemiğin birbirine olan baskısı artar, ve kıkırdak aşınmaları daha erken olabilir. Bu nedenler menisküsleri dikmeyi orjinal menisküs parçalarını dizden çıkartmamayı her zaman tercih ediyoruz.

Menisküslerin yırtık parçalarını çıkartıyoruz çünkü, menisküsün yırtık parçası 2 kemiğin arasına girip mekanik engel oluşturabilir, ve kıkırdak dokularında hasar yaratabilir. Böylece dizdeki sorun sadece menisküs ile kalmayıp kıkırdak sorunları da eklenebilir. Kıkırdakta herhangi bir sorun başlarsa maalesef yapılan tüm tedavilere rağmen ilerleme olur ve halk arasında kireçlenme diye bilinen kıkırdak aşınmaları gündeme gelir.

Menisküs Yırtıkları