Artro eklem, skopi ise bakmak demektir. Artroskopi ekleme bakmak anlamında kullanılır. Ekleme bakmak günümüzde çok küçültülmüş ve geliştirilmiş kameralarla ve yüksek görüntü kaliteleri ile mümkündür.

Artroskopi işlemi sırasında diz eklemine ulaşan 5-6 mm uzunluğunda küçük kesilerden artroskop ile ekleme girilir. Artroskop 5,5 mm çapında bir çubuk şeklinde olup metal boru ve içinde yerleştirilmiş merceklerden oluşur ve arkası kameraya bağlanarak monitöre görüntüyü aktarır. Günümüzde kameralar ekranlarla beraber HD olarak kullanılmaya başlamıştır. Artroskopun ucunda soğuk ışık kaynağının kullanıldığı ring flash sistemi vardır ki eklemin mükemmel aydınlanmasını sağlar. Artroskopun görüntüsü bakılan yerin yakınlığına bağlı olmakla beraber 4 ile 10 kat büyütülmüş olarak ekrana yansıtılır.

Artroskopik cerrahinin ortopedi bilim dalına girmesi ile birlikte eklem cerrahilerinin konseptleri değişti. Günümüzde parmak eklemlerine bile artroskopik cerrahi yapılabilmektedir.

Günümüzde artroskopik cerrahi ile diz ekleminde, menisküs cerrahileri ve menisküs tamirleri, menisküs kistlerinin çıkartılması, menisküs implantları ve transplantasyonları, çapraz bağ cerrahileri, diz eklemini ilgilendiren bazı kırıklar, sinovya cerrahileri, yapışmış eklemlerin açılması, uygun durumlarda kıkırdak nakilleri yapılabilmektedir.

Artroskopik cerrahinin avantajları:

• Artroskopik diz cerrahisi yardımı ile ameliyat sırasında dizlerde çok daha az iz kalıyor,
• cerrahiler daha az ağrılı ve hastalar için daha kolay oluyor,
• ameliyat sonrası iyileşmeler daha kısa sürede oluyor.
• Açık cerrahi ile yapılması çok zor, belki de imkansız olan girişimler artroskopik cerrahi ile yapılabiliyor. 

Artroskopik Diz Cerrahisi